Изненадващото спиране на Иран от „безпрецедентна топлина“ повдига въпроси

...
Техеран, Иран – В Иран продължава националното спиране – уж в
Коментари Харесай

Техеран, Иран – В Иран продължава националното спиране – уж в резултат на покачващите се температури – и властите казаха, че националният празник може да бъде удължен допълнително.

Изненадващите национални празници до четвъртък бяха обявени от правителството във вторник, позовавайки се на искане от здравното министерство, което каза, че искането се дължи на нарастващия брой хора, нуждаещи се от медицинска помощ след излагане на топлина.

Петъците са уикенд в Иран и според съобщенията властите обмислят обявяването на събота – първия ден от работната седмица – също за празник.

Въпреки че температурите се повишават в знойната лятна жега, те не са толкова „безпрецедентни“, както предупреди правителството.

 

В допълнение към държавните служби, банките и капиталовите пазари, на частните предприятия също беше наредено да затворят.

Повечето фирми в столицата Техеран изглежда се съобразиха в сряда, но някои избраха да държат кепенците си отворени.

„Бяхме отворени днес и няколко други магазина също са отворени, но мисля, че вероятно всички ще затворят по-рано от обикновено“, каза Розбех Амани, 33-годишен, който работи в Капалъ чарши в Техеран.

„Днес нямаше толкова много клиенти и повечето бяха извън Техеран“, каза той пред Al Jazeera.

„Казват, че времето е отлично“

Средната висока температура в Техеран през август е около 36 градуса по Целзий (97 градуса по Фаренхайт), с рекордно високо ниво от 42C (108F).

По обяд в сряда температурите бяха около 37 градуса по Целзий (99F), а температурите в четвъртък се очаква да се повишат до 40C (104F).

Редица по-хладни провинции на север, които са по-близо до водата, отбелязаха температури от около 33C (91F), докато някои по-горещи провинции на юг регистрираха температури по-близо до 45C (113F).

Киан, журналист от Систан и Белуджистан, каза, че температурите от 40C на югоизток са управляеми в сравнение с температури от над 50C (122F) там миналия месец.

„Систан не беше спрян [тогава], въпреки че се сблъскахме с многостранна криза от прах и замърсители, високи температури, напрежение във водата и прекъсвания на електрозахранването“, каза той пред Al Jazeera. „Не разбирам защо има спиране сега, дори хората от провинцията не знаят защо, те казват, че времето е отлично в сравнение с това, което беше тогава.“

Налагането на национално спиране за температури, които в някои райони са относително близки до нормалните летни граници, предизвика онлайн спекулации, че правителството е изправено пред трудности при генерирането на водноелектрическа енергия, основният му източник на електроенергия.

Хамед, 44-годишен инженер и собственик на бизнес, който работи в медната промишленост, каза, че смята, че проблемът се корени в острия недостиг на вода в Иран, който е фатален в страна, която разчита предимно на водноелектрическа енергия.< /p>

„От дълго време се сблъскваме със сериозно лошо управление на потреблението на вода, особено в индустриите“, каза Хамед, който не пожела да назове пълното си име. „Вярвам, че тези спирания определено се дължат на недостиг на електроенергия, породен от недостига на вода.“

Правителството и държавните медии обаче отрекоха връзка между спиранията и потреблението на електроенергия, заявявайки, че министерството на енергетиката няма проблеми при генерирането на достатъчно електроенергия.

Министерството обаче вдигна тревога през последните няколко седмици за нарастващото потребление на електроенергия, като каза в края на юли, че страната е достигнала ново рекордно ниво на потребление на електроенергия от около 72 000 мегавата на ден.

Прекъсванията на електрозахранването в разгара на лятото не са непознати за Иран, но тази година имаше по-малко прекъсвания.

Хамед каза, че това отразява промяна в подхода на правителството при президента Ебрахим Раиси, който би видял тежките критики, отправени срещу неговия предшественик Хасан Рухани за повтарящи се прекъсвания на електрозахранването и също така трябваше да се справи със социалните вълнения в Иран, с национални протести миналата година.

„Правителството прехвърли тежестта на прекъсванията от потреблението на домакинствата към индустриите. Индустриалните паркове, дори тези в покрайнините на Техеран, се сблъскаха с прекъсване на природния газ през зимата и сега те имат нормирана консумация на енергия“, каза инженерът, който е работил с индустриални паркове около Техеран, Керман и Тебриз.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР